zmień wielkość tekstu:
 A+ 100% A-
Zostaw numer. Oddzwonimy. Prosimy o pozostawienie swojego numeru telefonu. Oddzwonimy najszybciej jak to możliwe.
Pole Imię jest wymagane.
Wpisz proszę swój numer telefonu.
Dziękujemy za pozostawienie numeru telefonu. Oddzwonimy najszybciej jak to możliwe. Wciśnij szary przycisk [x] w prawym górnym rogu tego okna, aby je zamknąć.
zmień kolor tła:

Witaj na stronie Sawimed. Strona jest przystosowana dla osób słabo widzących. Jeżeli chcesz skorzystać z funkcji czytania - zaznacz tekst na stronie i użyj głośnika aby system przeczytał zaznaczony przez Ciebie tekst.   Wciśnij przycisk z głośnikiem (poniżej) aby wysłuchać zaznaczonego tekstu. Witaj na stronie Sawimed. Strona jest przystosowana dla osób słabo widzących. Jeżeli chcesz skorzystać z funkcji czytania - zaznacz tekst na stronie i użyj głośnika aby system przeczytał zaznaczony przez Ciebie tekst.

Sawimed Sp. z o. o. w dniu 16.06.2011 r. zakończył realizację Projektu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: pt.” „Przebudowa, rozbudowa ze zmianą sposobu użytkowania istniejącego budynku szkoły z przeznaczeni em na Zakład Opiekuńczo-Leczniczy z częścią rehabilitacyjną wraz z wyposażeniem oraz infrastrukturą zewnętrzną w miejscowości Sawice-Wieś nr19””.

 

Całkowita wartość projektu: 7 886 798,96 PLN

Kwota dofinansowani UE: 3 901 220,89PLN

W efekcie realizacji projektu w Sawimed Sp. z o.o. wybudował ośrodek rehabilitacyjny z ZOL .

 

Projekt został zrealizowany w dwóch etapach. II etapach: 

  1. modernizacja starego budynku 
  2. budowa nowych pawilonów 

 

Na działce, która wcześniej była terenem szkoły podstawowej, znajdowały się dwa wolnostojące budynki. Pierwszy z nich dwukondygnacyjny pełnił funkcję szkoły, a połączony z nim łącznikiem budynek parterowy, był Domem Nauczyciela. Drugi z budynków pełnił funkcję przedszkola. 

W kwietniu 2010 r. rozpoczęła się realizacja projektu. Budynki jednokondygnacyjne, ze względu na bardzo zły stan techniczny zostały rozebrane, jedynie budynek byłej szkoły został przebudowany i przekształcony na potrzeby części rehabilitacyjnej Ośrodka.

 

Zdjecia-002
Sawice-290410r-079
Sawice-290410r-063
SH101710
SH101703
SH101702
SH101700

 

W celu obniżenia kosztów energii zastosowano system kolektorów słonecznych. Cały kompleks obsługiwany jest przez własną, ekologiczną oczyszczalnię ścieków. Budynki zaprojektowane zostały w taki sposób aby były przyjazne i nie stanowiły barier dla osób niepełnosprawnych.

Projekt zakładał także zakup wyposażenia medycznego, administracyjnego oraz informatycznego, bez którego funkcjonowanie tego typu placówki nie byłoby możliwe. 

W dniu 08 kwietnia 2011 r. odbyło się uroczyste otwarcie obiektu. Od tego czasu nowocześnie wyposażone sale i gabinety nieprzerwanie służą osobom z terenu całego kraju. 

 

DSC5844
DSC5839
DSC5839-1
DSC5834
DSC5832

Wciśnij przycisk z głośnikiem (poniżej) aby wysłuchać zaznaczonego tekstu.